В Університеті презентували книгу професора Степана Заброварного

18.12.2018 | 23:36

17 грудня 2018 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка презентували книгу «ІІ Державна жіноча вчительська семінарія в Перемишлі», автором якої є історик, засновник та багатолітній член керівних органів Об’єднання українців у Польщі, професор Степан Заброварний. Праця є ще одним внеском в осмислення історії одного із найважливіших західних бастіонів українства – міста Перемишля (Польща).

Ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник, привітавши професора Заброварного з виходом книги, наголосив на важливості ґрунтовного осмислення історії теренів, які займають у національній пам’яті українців особливо вагоме місце.

«Праця професора Заброварного відтворює прагнення українства до освіти та освіченості, незважаючи на будь-які перешкоди, адже це генетично закодовано у ментальності нашої нації. Переконаний, що ми повинні бачити процеси українства не лише на території, обмеженій нашими кордонами, ці процеси завжди були і досі тривають там, де живуть українці»,  – наголосив Володимир Мельник.

Праця професора Заброварного – унікальна, адже події  і процеси, які пов’язані з існуванням Державної жіночої вчительської семінарії в Перемишлі, є часткою і його життя, особливо дитячих років. Багатьох дійових осіб він знав, навіть спілкувався з ними. А відтак, коротко про історію ІІ Державної жіночої вчительської семінарії в Перемишлі, яка була заснована у 1872 р. і проіснувала до 1936 р., розповів під час презентації сам Степан Заброварний.

У презентації взяли участь студенти, науковці, представники громадськості. Кожен отримав нагоду особисто поспілкуватися зі Степаном Заброварним і висловити свою думку щодо презентованої книги. Надзвичайно зворушливим було вітання від найменших учасників заходу – діток з ансамблю «Цьомочки». Окремою окрасою дійства став мистецький виступ аспіранта кафедри музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв Віктора Паламарчука.

Додамо, що книгу видали за підтримки департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської обласної державної адміністрації в рамках конкурсу на підтримку українського книговидання.