Студенти факультету культури і мистецтв у кіно

09.09.2016 | 11:21

Студенти факультету культури і мистецтв виконали ролі у новому проекті «Шлях до Незалежності».

Це цикл документальних фільмів з реконструкціями історичних подій, коментарями експертів – істориків, архівістів. Кожен фільм має свою основну тему: «Перша світова війна», «Друга світова війна», «Молоді дисиденти», «Спортивні перемоги» і «Маятник революцій».

«Ідея фільму з’явилася майже рік тому, під час дискусії з Вахтангом Кіпіані з приводу річниці незалежності України в 2016 році і того, як можна зробити цікавий історичний проект для молодої аудиторії. Сучасній незалежній Україні 25 років – за цей час народилося і виросло ціле покоління, а підходи до вивчення і висвітлення історії у нас майже не змінилися – що підручники, що документальні стрічки, в основному, подають сухі факти і створюють мармурових героїв-лідерів, яких можна перерахувати по пальцях рук. Слово за слово, і у мене виникла ідея показати важливі віки в нашій історії очима молодих людей, показати їх думки і дії на тлі важливих історичних подій. Вахтанг підтримав ідею і розвинув її, а потім до нас приєдналася талановита команда каналу ZIK на чолі з Олею Мовчан (це вже другий наш історичний проект “на трьох”), яка і втілила цей проект у життя. Саме особисті історії є найважливішою частиною циклу і, чесно кажучи, її основною ідеєю – показати не сухі факти, а людей в історії, людей, які творили історію нашої країни. «Модераторами» фільмів стали дуже цікаві і різнопланові особистості – Марічка Бурмака, Юрій Винничук, Вахтанг Кіпіані, Фоззі та Євген Нищук. Вважаю, що кращий подарунок в цей день – не пафосне, але правдиве відтворення і аналіз подій, які зробили Україну і нас такими, як ми є», – директор каналу НЛО TV Іван Букрєєв.

https://www.youtube.com/watch?v=gRL4txqgiLs

Ведуча першої серії співачка, народна артистка України Марія Бурмака розповість про віхи Першої світової війни: постріл Гаврила Принципа, який змінив хід всієї історії, вражаючі історії галичанок – Гандзі і Олени – перше в Європі жінок-воїнів, які на початку XX століття, ризикуючи всім найдорожчим, йдуть на війну. Одна з них зуміла стати першою жінкою-офіцером в Європі, а інша – до останніх днів війни відважно боролася в окопах.

https://www.youtube.com/watch?v=YM6yeiWBi5Q

Про події Другої світової війни повідає журналіст, письменник Юрій Винничук: за яких обставин Друга світова війна для України почалася на півроку раніше, ніж у всьому світі? З восьми мільйонів українців, які воювали в різних арміях Земної кулі, тільки 100 000 юнаків боролися за незалежність саме України. У фільмі буде показано захоплюючу історію легендарної подружньої пари підпілля Михайла Сороки і Катерини Зарицької, яких доля звела в тюрмі. А також життєву лінію Івана Килюшик – простого хлопця з Рівненської області, який тільки за три місяці служби став Героєм Радянського Союзу, і чому його ім’я назавжди стерли з радянської історії. Відповідь на це питання буде в фільмі.

https://www.youtube.com/watch?v=G6mT0QnLG0Q

Журналіст, історик Вахтанг Кіпіані розгляне тему молодих дисидентів. У кадрі – 60-ті роки ХХ століття, при владі Хрущов, який проводить політику лібералізації. Люди не вірять в неї і продовжують боятися. Але є ті, хто вивішує жовто-блакитні прапори, відверто насміхається над владою і висуває свої вимоги. Вони більше не мовчать. Ці відчайдушні оголошують свою власну війну СРСР. Чим закінчиться ця битва?

https://www.youtube.com/watch?v=iqETNolqWE0

Співак і затятий футбольний уболівальник Фоззі розповість про перемоги над російськими командами, які вболівальники з інших республік сприймали як відповідь Москві за національні приниження. Чому змушені були протистояти капітан Карпат Ігор Кульчицьких і його футболісти «бандерівці»? І що відчував на московських трибунах під час фінальної гри їх відданий уболівальник Лев Ловчий? У цьому фільмі глядач побачить футбольний матч – як символ національного опору. Історія про принципи, які наближали Українську незалежність.
В останньому фільмі циклу – ведучий Євген Нищук, чинний міністр культури, і маятник українських революцій. Восени 1990 року українські студенти зважилися відкрито піти проти тоталітарної системи і зуміли перемогти. Перша революція не буде для них останньою, а протест і боротьба стануть їх життєвим кредо. Про шляхи від Революції на Граніті до Евромайдану і війні розповідають безпосередні учасники революційного покоління.

За матеріалами: http://nlotv.com/news/projects/view/do-dnya-nezalezhnosti-telekanal-nlo-tv-pidgotuvav-seriju-dokumentalynih-filymiv/  і  www.youtube.com