Студентки-хореографи факультету культури і мистецтв взяли участь у відкритті мистецького проекту “Король Данило” у міжнародному аеропорту Львів

30.03.2017 | 20:09

29 березня у міжнародному аеропорту «Львів» презентували мистецький проект народного художника України Мирослава Отковича, присвячений постаті короля Данила Галицького.

«Король Данило» — це проект з дев’яти полотен. Народний художник України Мирослав Откович каже, що ідея втілити такий проект у життя з’явилася з потребою часу, коли у Львові з’явився пам’ятник Данилу Галицькому.

«Я поставив собі таке завдання: взяти Галицько-Волинський літопис, вивчити і спробувати пізнати ближче постать короля Данила. Після того я переконався, що він був ключовою фігурою у нашій історії: якби не було його, невідомо, які би мали зараз наслідки і де би мечеті стояли», — пояснює свій задум митець.

У найважчі часи, коли Київська Русь впала під татаро-монгольською навалою, коли вона розпалася на маленькі удільні князівства, почався занепад. Тоді ж ситуацію і врятував Данило Галицький. «Київська знать делікатно попросила князя Данила приїхати і допомогти. Він у Києві зібрав всіх князьків і знову зробив з них сильних державників. Король Данило був великим будівничим держави, бо всі його боялися. Він був великим політиком. Одруживши сина Лева з дочкою угорського короля, він зумів показати Європі, що на Сході є сильна держава. Був Данило і великим меценатом — куди ступала його нога, там будували великі храми, замовляли дорогі ікони. Дбав він і про освіту», — розповідає Мирослав Откович.

На дев’яти полотнах художник зобразив короткий період з життя Данила Галицького, момент коронації, коли Папа прислав послів з пропозицією на корону.

Мирослав Откович зауважує, що у Києві його проект сприйняли неоднозначно: тамтешні історики зауважували, що Данила Галицького коронували насильно. Але митець з ними не згоден: у той час ніхто не міг відмовитися від корони, а нам сьогодні лишається тільки мріяти про такого короля, як Данило Галицький, переконаний він.

Аби підкреслити урочистість події, організатори запросили представниць кафедри режисури та хореографії факультету культури і мистецтв Львівського національного університету ім. Франка виконати танцювальний номер — кунстісімус, який є урочистим та восхваляє Діву Марію.

За матеріалами  dyvys.info