Студентка Софія Крок: Еразмус+ – це шлях до нових ідей, вдосконалень та цілей!

02.06.2018 | 20:52

Про програму Європейського Союзу Еразмус + для студентів я дізналася з інформації на сайті мого факультету рідного Львівського університету . Саме тоді я зрозуміла, що це  був шанс реалізувати свою мрію відчути і зрозуміти «Яке ж воно, навчання закордоном?». І тоді я вирішила спробувати.  Університет ім. Я.А Коменського – це класичний університет у столиці Словаччини – місті Братислава, найбільший і найстаріший з нині діючих університетів в країні, який був заснований у 1919 році та названий на честь видатного чеського мислителя-просвітника Яна Амоса Коменського. Оскільки я була першопрохідцем у цій програмі в Словаччину з нашого університету та мого факультету культури та мистецтв – все давалося зовсім нелегко. Проте пізніше, коли  почалось навчання, я зрозуміла – це неоціненний досвід, який дає тобі поштовх до  нових ідей, розвитку, праці, вдосконалення.

Спочатку для студентів був організований Orientation Week, протягом якого всі ознайомлювались  та освоювали всі етапи нового життя. Здавалось, в той час розуміла, що я не в Братиславі, а в цілому світі одночасно, адже знаходилась в оточенні студентів з різних країн світу. Навчання проходило цікаво, особливо,  коли ти навчаєшся на творчому напрямку. Кожен студент має право вибору щодо предметів, а також самостійно розробляти свій навчальний тиждень,що мене особливо вразило. Усе побудоване на лекціях, без практичних занять, але студенти приходять готові на кожне заняття, після чого відбувається спілкування з викладачем та дискусії у класі. Звісно тут не відбувається навчання без написання есе та презентацій. Щодо іспитів, то більшість – в усній формі, немає білетів як таких, а просто питання-відповідь, ти спілкуєшся з викладачем і відповідаєш на його запитання. Дозволено до 3 перездач. Мені особисто дуже цікавою була дисципліна «Композиція», від якої я почерпнула і відкрила для себе багато нового. Зацікавило і викладання англійською викладача та композитора з Америки Marcus Zagorski. Вдалось і зіграти два концерти для моїх друзів та навіть бути учасником оркестру консерваторії. Словаччина – дуже маленька країна в порівнянні з Україною. Тут лише 5,5 мільйона громадян, 500 тисяч з них –живуть  у столиці Братиславі, і це одне з найбільших міст, яке оточене прекрасною рікою Дунай. Словаки – народ цілком доброзичливий і привітний, до іноземців ставляться добре. Офіційною мовою є словацька. Але тут легко розуміють чеську, через спільну історію та схожість мов. Досить багато словаків вільно володіє  англійською. Старше покоління в школі вивчало російську, і дехто говорить нею досить непогано.

Місцева природа просто приголомшлива, словаки її люблять і пишаються нею. Вони часто ходять у походи, займаються альпінізмом, їздять на велосипедах. Щодо проживання в країні, то можна сказати, що це не є зовсім дорого. Тут легко можна орендувати місце в гуртожитку всього лише за 80 Є на місяць та купити  квиток  за 15 Є (на всі види транспорту) і мати можливість безкоштовно користуватись послугами залізниці по всій території Словаччини. Єдиним неприємним моментом для громадян  країн не  ЄС стало вироблення тимчасового проживання. Тому тут вам потрібно набратися терпіння, адже займати чергу прийдеться ще з ночі, можливо й в холод і ще  не один раз ви можете стояти під дверми поліції. Саме тут вам можуть бути в пригоді хоч елементарні знання словацької мови, тому не зволікайте взяти інтенсивні безкоштовні курси на початку навчання, що зробила і я. Також впродовж тижня студентська організація ESN влаштовує цікаві заходи та зустрічі, екскурсії, вечори знайомств, вечірки. Ще однією особливою перевагою для мене було розташування Братислави щодо Відня. Тільки 1 година в дорозі і ти – на місці, тому мало не  кожного місяця я бувала у Віденській опері, а для мене як для музиканта, це мало велике значення. Ну і звичайно – як же без подорожей, тому мені вдалось відкрити для себе декілька нових країнах світу  та звісно подорожувати Словаччиною.

Моя програма вже добігає кінця і я можу з впевненістю сказати, що Erasmus+   – це найкращий досвід в моєму житті, який допоміг розкрити мої внутрішні потенційні можливості, пізнання і самопізнання, навчання новому, розширити світогляд, дізнавшись більше інформації і про Словаччину,  і про інші країни Європи, удосконалити свої знання англійської на практиці, а також знайти нових друзів.

Софія Крок

студентка факультету культури і мистецтв

(група КММ-31)