Про онлайн-проект «Карта бібліотек України»

27.11.2018 | 22:29

Українська бібліотечна асоціація (УБА) розпочинає проект – створення зручного та безкоштовного онлайн-сервісу «Бібліотека для тебе — Library for you» (веб та мобільна версія), який буде орієнтувати всіх, кому це необхідно, щодо місцезнаходження найближчої бібліотеки та надавати інформацію про бібліотечні послуги. Це дозволить кожному мешканцю України та її гостю обрати бібліотеку відповідно до його потреб.

Інформаційно-бібліотечний простір України наразі є мало інтегрованим і не дуже зручним для користувача та не дозволяє максимально розвивати сучасні бібліотечні послуги. На багатьох регіональних інформаційних сайтах за запитом «Бібліотеки» можна знайти інформацію про місцезнаходження бібліотеки та адресу інтернет-сторінки. Водночас, інформацію про послуги бібліотек, спектр яких зараз дуже широкий, треба збирати на різних веб-сторінках, що потребує більше часу користувачів бібліотек. До того ж, навігація по сайтах бібліотек не завжди є зручною.

Саме тому виникла ідея створити єдиний інформаційно-бібліотечний сервіс, заснований на принципах відкритості та максимальної доступності інформації для кожного потенційного користувача українських бібліотек.

Сервіс буде корисним, якщо:

1.            Ви знаходитесь у незнайомому Вам місті і маєте вільний час — сервіс «Library for you» підкаже Вам, де знаходиться найближча бібліотека із комп’ютерами та зоною wi-fi, щоб Ви з користю та у затишку змогли провести час;

2.            Ви батьки і шукаєте найближчу дитячу бібліотеку, куди можна піти всією родиною. Сервіс «Library for you» допоможе визначити найближчу бібліотеку за типами бібліотек (публічна, для дітей, бібліотека вищого навчального закладу тощо);

3.            Ви плануєте проведення публічного заходу й шукаєте для цього приміщення — сервіс «Library for you» допоможе обрати найкращу для Вас бібліотеку, де можна провести такий захід. За допомогою відповідних фільтрів Ви зможете відсортувати бібліотеки за місцем знаходження, розміром площі для користувачів, наявністю інтернету та чи є бібліотека інклюзивною.

Наразі УБА оголошує про старт фандрейзингової кампанії для створення такого сервісу. Про те, як кожен мешканець України може підтримати проект, дізнавайтеся тут.

 Оксана Бояринова, PR-менеджер Української бібліотечної асоціації, голова Молодіжної секції Української бібліотечної асоціації

джерела ula.org.ua  і  day.kyiv.ua