На що звернути увагу, коли будуть рекомендації на бюджет і що робити для зарахування

23.07.2019 | 08:14

За повідомленням МОН України:

22 липня 2019 року, завершується прийом заяв вступників на бакалавра та магістра медичного, фармацевтичного, ветеринарного спрямування на базі 11 класів. Можливість їх подачі буде відкрита до 18-ї год.

Більшість вступників подає заяви в електронній формі. Наразі електронних заяв зареєстровано майже 920 тисяч, а також створено 166,5 тис електронних кабінетів.

Усім вступникам обов’язково необхідно перевірити статус своїх заяв у персональному кабінеті. У конкурсному відборі братимуть участі тільки ті заяви, статус яких:

  • «Допущено до конкурсу» – для заяв, що подані на бюджет, а в разі не отримання рекомендації також на контракт;
  • «Допущено до конкурсу (навчання за кошти фізичних і юридичних осіб)» – для заяв виключно на контракт.

Якщо до кінця 23 липня певна заява вступника не матиме такого статусу, то йому треба терміново звернутися до приймальної комісії вишу.

26 липня вступники дізнаються, чи отримали місце державного або регіонального замовлення. Навпроти тієї заяви, за якою буде рекомендація на бюджет, статус зміниться на «Рекомендовано до зарахування».

Для зарахування на місце бюджету такі вступники повинні до 18-ї години 31 липня особисто принести оригінали документів до вишу:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • оригінал документа про освіту та додаток до нього;
  • копію військово-облікового документа (крім випадків, передбачених законодавством);
  • сертифікати ЗНО;
  • 4 кольорові фото 3Х4;
  • інші документи, що передбачені Правилами прийому конкретного закладу.

Зарахування триватиме до 12-ї години 1 серпня.

Важливо, що вступник може отримати лише одну рекомендацію на бюджет. Ті, хто відмовляться від рекомендації або не виконають вимоги до зарахування, не отримають бюджетне місце 2019 року.

У тих вступників, що не отримають жодної рекомендації на бюджет 26 липня, статус напроти всіх заяв залишиться «Допущено до конкурсу». Усі ці заяви автоматично беруть участь у конкурсі на контракт.

У разі отримання рекомендації на контракт напроти таких заяв статус зміниться на: «Рекомендовано до зарахування (навчання за кошти фізичних і юридичних осіб)». Цей статус може з’явитися навпроти кількох заяв – вступник має можливість самостійно визначити, яку саме пропозицію обрати. Для вступу також треба буде подати пакет документів до вишу, кінцеву дату прийому визначає сам ЗВО, але загалом зарахування на контракт може тривати до 30 вересня.

Нагадуємо, що на сайті МОН опубліковано оновлені рейтинги вступників, які беруть участь у широкому конкурсі, станом на 22 липня 2019 року. Переглянути їх можна в розділі «Широкий конкурс 2019» за цим посиланням: https://bit.ly/2JXyNuJ

джерело