Молоді поети – покоління вірша і ножа

30.10.2016 | 21:49

Суспільство загрузло в мулі стереотипів, застарілих понять і кліше. Єдиний вихід – “палити совкові форми, ламати стереотипи і нарешті виходити з коми”.

         Саме так рішуче заявили студенти-театрознавці Львівського національного університету імені Івана Франка. Молода амбітна команда VerandArt (Вікторія Вибухова, Анастасія Кирилова, Беатріс Лань, Маргарита Підлужна, Ольга Смульська), у мистецькій формі, показала свій протест і здійснила “поетичний розряд”.

         “Наш літературний вечір має доволі радикальну назву – “Re:ANIMA:ція”, – стверджує Вікторія Вибухова, одна із організаторів події. – Це спроба відродити важливість слова. Ми хочемо показати, яким чином “люди пера” потерпають від стереотипів і, водночас, намагаються із ними боротись. Їхня зброя – це літери”.

         Організатори запевняють, що їхня назва має і додаткове смислове навантаження. “Re” (скорочена форма слова “replay”) означає відповідь, “аnima” з латини перекладається – “душа”. Тож, в синтезі це – “відповідь душі”.

         Організатори запевняють, що потрібно відходити від сталих канонів. Саме тому, вважають, що на літературному вечорі найважливіший глядач, а не, як прийнято вважати, поет.  Літературник  “Re:ANIMA:ція” мав таку ж особливість: глядач сам створював послідовність читань. Кожен із бажаючих мав підійти до стіни зі стереотипами і зірвати «свій», на що і отримати поетичну відповідь.

         «Такий формат дуже відрізняється від того, що я, зазвичай, бачу на поетичних читаннях. Тут відсутня конкуренція між читцями – усі працюють на одну ідею, – каже Ірина, гостя події. – І саме цей енергетичний посил зачіпає, мабуть, найбільше».

         Сама подія викликала резонанс ще до свого початку. Адже як зазначає, Маргарита Підлужна, одна із організаторів, була чимала кількість промо-акцій. «Ми виходили в натовп одягнені у футболки із провокативними надписами,на кшталт «ЖІНЦІ МІСЦЕ НА КУХНІ» чи «ГЕЙ=ПІ…АС». Люди реагувати по різному: хтось зупинявся, хтось сміявся, а хтось навіть і фотографував, – розповідає Ріта. – Проте, найцінніше, що це резонувало в суспільстві. Наївна ідея зробити літературний вечір в якийсь момент перетворилась у дослідження».

         У заході взяли участь 9 поетів/читців: Вікторія Вибухова, Василь Вітер, Анастасія Квятківська, Маргарита Підлужна, Михайло Пінчак, Ольга Савчин, Ольга Смульська, Денис Федєшов, Олена Хрущ.

Марина Пітиляк

img_9256 ypqxddog3mq img_9288 img_9228 img_9171