Міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака

28.06.2017 | 19:40

З 29 червня по 1 липня у Львові відбудеться міжнародний музичний маратон пам’яті Василя Сліпака. Три дні в 7-ми різних локаціях по місту звучатиме хорова. фортепіанна і оперна музика.

 Серед учасників —  відомі на весь світ музиканти із Франції, Польщі та України – Жан П’єр Лоре, диригент Ніколас Краузе  та інші.

Окремою подією на знак поваги і пам’яті постаті Василя Сліпака стане виконання французької барокової  музики на органі на Личаківському цвинтарі.

Нагадаємо, що музичний маратон “WLive. Тихі дні любові і музика миру” відбувається в першу річницю загибелі оперного співака, волонтера і воїна Василя Сліпака і об’єднає в собі оточення співака.

Джерело

Як повідомляє ZIK – У Львові впродовж трьох днів триватиме Міжнародний музичний маратон «W LIVE. Тихі дні любові і миру», присвячений пам’яті українського оперного співака Василя Сліпака, який загинув в АТО влітку 2016. Заходи маратону відбуватимуться з 29 червня до 1 липня у різних локаціях Львова, пов’язаних з життям оперного музиканта.

«Мистецтво зараз зобов’язане бути соціально активним, особливо в умовах, коли держава починає кудись рухатися. Четвертий рік поспіль ми всі живемо в стані цієї незрозумілої війни і думаємо, як мистецтво має на це реагувати. Але рік тому всіх нас сколихнула думка про загибель Василя Сліпака. У нас залишилася пам’ять про нього. І цей захід – це не фестиваль, не свято, а маратон (дистанція) у пам’ять про Василя Сліпака. В рамках маратону заплановані дні хорової, фортепіанної та оперної музики. Хоровий маратон From teacher то student – in memoriam mykola katsal нагадає про роки навчання Василя Сліпака в «Дударику» під керівництвом Миколи Кацала. Фортепіанний маратон Piano postludes пройде львівськими стежками композитора. А оперний маратон Memory – forever стане завершенням трьох днів пам’яті W LIVE. Концерти відбуватимуться, зокрема, у Львівській обласній філармонії, Львівській державній хоровій школі «Дударик» ім. М. Кацала, Храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла, Палаці Потоцьких та на місці вічного спочинку співака, на Личаківському цвинтарі», – розповів генеральний директор Львівської обласної філармонії Володимир Сивохіп.

За його словами, цей маратон – це бажання ці три дні пройти з кимось для когось. Захід має більше мистецький характер, він покликаний дати розуміння, що на цій дистанції ми не самотні, а пам’ятаємо про тих, хто для нас робив добро.

Прес-секретар маратону Катерина Гладка розповіла про те, що учасником маратону буде композитор Олександр Козаренко, який написав музику до кантати. А текст має назву «П’єро мертвопетлює», який свого часу написав поет Михайль Семенко. Загалом, текст виглядає як хроніка теперішньої війни. Олександр Козаренко вирішив написати музику до цього твору і, шукаючи виконавця, знайшов Василя Сліпака, який виконуючи цю кантату, по суті, її проживає. Цей маратон – це для нас усіх можливість зупинитися і подумати, побути у цій тихій музиці, зазирнути всередину себе.

Керівник Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик» Дмитро Кацал підкреслив, що завдання цього маратону – скристалізувати увагу суспільство на тому, що відбувається довкола. Він зазначив, що Василь Сліпак відзначався дуже тонким відчуттям музики, він міг переживати катарсис на кожному концерті, повністю вливався у музичний твір, був дуже чутливим. І з часом він трансформувався у каменяра, який бере участь у війні.

Василь Сліпак володів унікальним голосом – контртенором. Зберігаючись поруч із мецо-сопрановим тембром, у нього, природно, виростав баритон. Василь Сліпак і розмовляв баритоном, і співав то баритоном, то мецо-сопрано, що є унікальним явищем. Діапазон його голосу – звуковий обсяг сягає від фа великої октави до ля другої октави – дозволяв виконувати чоловічі баритонові партії, а також – високі сопранові, що є рідкісним явищем у природі і вокальному мистецтві. Унікальний голос Сліпака надзвичайно гармонійно поєднувався із його статурою. Він – високий на зріст, привабливої зовнішності, по-французьки галантний – все це викликало адекватну реакцію слухачів.

Під час маратону звучатимуть опери «Орестея. Exercise» Олександра Козаренка та «Алкід» Дмитра Бортнянського. У заходах візьмуть участь Львівська державна академічна чоловіча хорова капела «Дударик», Львівський камерний хор «Глорія», Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів» і Академічний симфонічний оркестр Львівської філармонії. У Львові виступлять Иожеф Єрмінь, Етелла Чуприк, Софія Соловій та інші.

До маратону приєднаються не лише українські музиканти, а й гості з Франції, Польщі та інших країн. «W LIVE. Тихі дні любові і миру» збирає до Львова друзів та колег Василя Сліпака, серед яких, зокрема, диригенти П’єр ЛоРе та Ніколас Краузе, солісти Перін Медоф, Пол Ґоглєр, Гійом Дюссо (Франція), композитор Євгеній Ґальперін (Росія/Франція).

У рамках маратону відбудеться круглий стіл про співака за участі його колег-музикантів і музикознавців. За матеріалами заходу планують випустити збірку.

Читайте більше тут