Магістрант Євген Ковальчук про Youth Exchange від Erasmus+ «Choice, not chance»

15.02.2018 | 15:08

Разом із Олександром Ярмаком, Софією Аль-лам, Юлією Лебедєвою, Христиною Бехер та Дмитром Самарським (керівник групи від України)  ми були запрошені «Балтійським регіональним фондом» для участі у проекті «Вибір, не шанс».

Проект був профінансований програмою Easmus+ за підтримки Агентства міжнародних програм для молоді Латвії та організований НГО «Балтійським регіональним фондом». Проект, який тривав з 3-го по 13-е лютого 2018 року,  зібрав у м. Ризі 31 учасника з 5-ти країн ‒ Латвії, України, Молдови, Литви та Польщі, щоб вирішувати виклики та проблеми, пов’язані з проектом.  Партнером цього проекту від України було НГО «Люди».

Метою проекту було допомогти молодим людям розкрити та зрозуміти свої сильні особисті сторони, краще оцінити свої професійні можливості, розвинути сприйнятливість і загальне зниження ризику виключення молоді, що нерідко обумовлено тим, що молодь не навчається, не активна і не працює, бо не знайшла свого призначення.

Міжнародна молодіжна зустріч складалася з таких етапів:

  • ЗНАЙОМСТВО ‒ знайомство один з одним за допомогою неформальних ігор, утворення команди та здійснення консолідованих видів діяльності;
  • РОЗКРИТТЯ ‒ самопізнання розпочалося зі створення власної персональної карти ‒  що я вмію, можу, хочу?;
  • НАВЧАННЯ ‒ різні види тестування, зокрема, тест особистості, його аналіз та порівняння, усвідомлення сильних і слабких сторін особистості, її труднощів, ризиків і потенційних можливостей, зміцнення власної особистості у проекті;
  • ЩЕДРІСТЬ ‒ у проект були запрошені студенти, представники професій, які є найбільш популярними чи актуальними; відбувався взаємообмін досвідом і культурними цінностями між членами проекту;
  • ТВОРІННЯ ‒ після вже набутих знань учасники проекту встановлювали постер як карту з найважливішими питаннями та ідеями, які допоможуть молоді віднайти та розвинути себе;
  • ЕКСКУРСІЯ ‒ здійснення екскурсії Ригою та відвідання її культурних місць;
  • ОЦІНКА ‒ оцінювання своєї участі у проекті: здобули чи підтвердили очікування, оцінку результатів, наповнення Youthpass, обслуговування його учасників і закриття проекту.

 

Усі видатки, включаючи поселення, харчування та витрати на проїзд, були оплачені Європейською Комісією через програму Erasmus+.

Особисто мені участь у проекті допомогла розкрити свої внутрішні потенційні можливості (спілкування, пізнання й самопізнанння, навчання новому), розширити світогляд, дізнавшись більше інформації як про саму Латвію, так і про країни, представники яких були учасниками проекту; удосконалити свої знання з англійської мови безпосередньо на практиці, а також знайти нових друзів.

Окремо хочу висловити від щирого серця безмежну подяку благодійному фонду «Товариство «Приятелі дітей», який запросив мене узяти участь у Міжнародному молодіжному проекті, від якого у мене залишилися найсвітліші та незабутні враження.

 

Студент гр.КМБ-61м Євген Ковальчук