Franko Art Fest 2018

15.10.2018 | 18:05

9-11 жовтня 2018 року у Львівському університеті відбувся Franko Art Fest − триденний мистецький фестиваль!

Мистецтво завжди високо цінувалося у Львівському університеті. Для того, щоб студенти, працівники та викладачі мали простір для реалізації мистецьких проектів,  за грантової підтримки Українського культурного фонду створено Franko Art Space. Тому, фестиваль, приурочений одразу до двох подій − відкриття Franko Art Space та Дня Університету.

Відкрили  захід показом  костюмів студенти кафедри режисури та хореографії факультету культури і мистецтв, учасники професійного Ukrainian Ballet Theatre “Premiera”.

З вітальним словом виступив ректор Львівського університету, член-кореспондент НАН України, професор Володимир Мельник. Ректор привітав студентів і викладачів зі святом,  та наголосив про важливість таких мистецьких подій у стінах Університету.

Танцювальні номери продемонстрували студенти кафедри режисури та хореографії факультету культури і мистецтв. Крім того, глядачі мали можливість переглянути відеофрагменти з балетних вистав UBT “Premiera”.  Катерина Закорко, студентка факультету управління фінансами та бізнесу, показала для глядачів танець контемп.

Олег Петрик, професор кафедри режисури та хореографії,  художній керівник UBT “Premiera”, представив фото-виставку, присвячену 3-х річчю UBT “Premiera”.

Детально про унікальний простір Franko Art Space та його призначення  розповіла Ольга Осередчук, кординаторка проекту.

Частина подій Franko Art Fest, присвячена патрону Університету − Іванові Франку. Важливим завданням було показати справжнього Франка. На захід завітав Богдан Тихолоз,  директор Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка, який відкрив виставку від Дому Франка “Франко без порохів” та прочитав лекцію “Франко як виклик”.

Впродовж 9-11 жовтня у межах Franko Art Fest також відбулись лекції відомих мистецтвознавців: Богдана Шумиловича “Проблеми істини в медіа мистецтві”,  Олександра Сушинського “Виробництво істини в мистецтві ХХ ст.”, Олени Апчел “Місце перформенсу у контексті модерної культури другої пол. XX − поч. XXI ст.”.  Галина Когут провела мистецький тренінг “Автоматичні методи творчості. Як написати дадаїстський вірш і створити дадаїстський колаж?”.

У межах фестивалю відбувся “KinoFranko marafon”  та літературно-акустичний вечір, де студенти переглянули шедеври кінематографу, взяли участь у конкурсах та насолодилися виступами своїх друзів з історичного, філософського, юридичного факультетів, факультету міжнародних відносин, педагогічного коледжу.

Варто зазначити, що на час проведення Franko Art Space у холі проходили виставки студентських робіт: студентки філософського факультету Олени Ковальської “Тонка паралель”, студента французької  філології факультету іноземних мов Йосипа Гарайди “Малюнок − мова душі”, виставка Школи мистецтв Оксани Боднарук “Франко очима дітей”.

Franko Art Fest згуртував навколо себе представників різних видів мистецтва та вдало розпочав роботу унікального простору створеного за підтримки Українського культурного фонду − Franko Art Space у Львівському університеті.

За матеріалом www.lnu.edu.ua

джерело

світлини із життєписів: Галина Бень та Ira Patron

Дякуємо усім організаторам та учасникам,

студентам спеціальностей

“Середня освіта (музичне мистецтво)”,

“Сценічне мистецтво”,

“Хореографія”

факультету культури і мистецтв.

 

Особлива подяка

заступникові декана, ст.викл. Галині Бень,

проф.Олегові Петрику, 

асист Надії Кіптіловій,

асист. Ірині Патрон

та голові студ.ради ф-ту Соломії Ковальській!