До Львова завітав Президент Міжнародної Танцювальної Ради при ЮНЕСКО

16.03.2017 | 00:09

Вперше з офіційним візитом до Львова завітав Президент Міжнародної Танцювальної Ради при ЮНЕСКО (СID UNESCO), професор Алкіс Рафтіс.

«Маємо сьогодні важливу місію та високопоставлених гостей у нашому місті. Хочу сказати, що Львів є дуже важливим містом для України, нам дуже приємно, що саме сьогодні пан професор є у Львові, тому що саме через Львів дуже багато людей пізнає Україну. Власне, зі Львова стартує дуже багато різних ініціатив, ми б хотіли крізь призму дуже конкретних цікавих проектів, які ми ще власне фіналізуємо сьогодні, показувати вже у найближчому майбутньому результати нашої якісної співпраці. У сьогоднішньому світі всі конкурують за емоцію, тобто насправді важливою є людина і та емоція, яку вона продукує. І якщо ми зможемо якісні гарні та емоційні речі запропонувати, то це стане дуже цікавим викликом і тим, чого сьогодні всі прагнуть. І я думаю, що нам спільно вдасться зробити декілька цікавих проектів», – зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

«Це мій перший раз у Львові, я двічі був в Києві і один раз у Донецьку. І, звичайно, природньо, що наступне місто, куди я повинен був приїхати, це Львів», – зазначив Алкіс Рафтіс, президент Міжнародної Ради танцю при ЮНЕСКО.

Разом з міською радою Львова та Львівською секцією Міжнародної Танцювальної Ради при ЮНЕСКО доктор Рафтіс хоче винести на громадське обговорення питання про залучення танцівників до збереження танцювальної традиції як світового культурного надбання, а також створення сприятливих умов для розвитку танцювальної культури, підвищення освітнього рівня хореографів, сприяння обміну досвідом на міжнародному рівні, шляхом проведення Конгресу Міжнародної Танцювальної Ради при ЮНЕСКО у Львові. Призначення Конгресу – об’єднати в собі наукову конференцію, виставки та майстер-класи, неофіційні обговорення та інші заходи, що забезпечать співробітництво для танцювальної спільноти міста, а з ним і України.

Конгреси Міжнародної Танцювальної Ради при ЮНЕСКО є найчисленнішими заходами для фахівців у сфері танцю з усіх куточків світу. Участь в них – це завжди можливість продемонструвати свою роботу широкій аудиторії спеціалістів з теорії та практики танцювального мистецтва: викладачам, хореографам, дослідникам танцю, танцівникам та іншим фахівцям, чия діяльність пов’язана з танцем.

«І це бачиться дуже актуальним для Львова, як міста одночасно і традицій, і інновацій; міста, майбутнє якого все сильніше формує творча молодь. Адже танці – один з найпотужніших трендів творчої, культурної самореалізації молоді у світі. Крім того, яскраві прояви танцювальної культури (такі як Конгрес, або, наприклад, створення Музею Танцю) могли би стати додатковим фактором туристичної привабливості міста», – розповідають організатори.

Довідка

Міжнародна Танцювальна Рада (СID) при ЮНЕСКО заснована в 1973 році при штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Це наймасштабніша всесвітня неприбуткова організація, діяльність якої спрямована на збереження культурних здобутків та світових традицій у сфері танцю. СID визнає всесвiтнє значення танцю як мистецтва, високо оцiнюючи його роль в системi освiти, та постiйного об’єкту наукового дослiдження.

CID є єдиною офіційною організацією, яка об’єднує всі форми танців всіх країн світу, що визнаються Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти науки і культури (ЮНЕСКО), та найбільш важливі міжнародні, національні та місцеві танцювальні організації. Її членами є найбільш видатні федерації, асоціації, школи, компанії та приватні особи в більш ніж 170 країнах.

Опираючись на основнi принципи дiяльностi ООН та ЮНЕСКО, CID не робить рiзницi мiж рiзновидами танцю – навпаки, без упереджень та прихильностей ставить акцент на рiвнозначну культурну цiннiсть кожного. Міжнародна танцювальна рада завжди вiдкрита до дiалогу з носiями танцювальної культури незалежно вiд нацiональностi, статі, релiгiйних, полiтичних вподобань, або соцiального положення.

З 2012 року членом Міжнародної Танцювальної Ради (CID) при ЮНЕСКО та офіційним представником України стала Українська Федерація Танців. Це громадська організація національного масштабу, яка з моменту свого створення в 2006 році несе місію розвитку людини через танцювальне мистецтво.

14 лютого 2014 року інструкторами Української Федерації Танців була заснована Львівська секція CID UNESCO.

У серпні 2017 року планується проведення міжнародного Конгресу спільно з Факультетом культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка.

Для додаткової інформації: Президент УФТ та Керівник Львівської секції CID Наталя Моголівець, +38 050 908 1646, lvivsectioncid@gmail.com, http://dance.net.ua, http://www.cid-lviv.org

За матеріалом city-adm.lviv.ua

фото О.Мазуренко