Діалог з абітурієнтами із Черкащини та Херсонщини

11.12.2015 | 16:23

11 грудня 2015 року на факультеті культури і мистецтв відбувся незвичний профорієнтаційний захід: зустріч з абітурієнтами, які приїхали до Університету з Херсонської області і водночас інтернет-діалог з учнями Шевченківської спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Черкаської обласної ради.

Факультет культури  і мистецтв представляли: в.о.декана факультету Р.О.Крохмальний, доцент кафедри театрознавства і акторської майстерності М.В.Гарбузюк, доцент кафедри режисури та хореографії О.Б.Лань, ст.викладач кафедри музичного мистетцва В.В.Кайсін та асистент кафедри музичного мистецтва Г.Л.Бень.

Спочатку учасники заходу переглянули мультимедійну презентацію про історію та сучасність Університету, спеціальності факультету культури і мистецтв. Представники кафедр факультету дали конкретні настанови для охочих вступати на спеціальності “Сценічне мистецтво”(театрознавство; акторське мистецтво), “Середня освіта” (музичне мистецтво), “Хореографія”, зокрема, детально розповіли про процедуру творчих конкурсів, дали поради щодо підготовки до майбутніх випробувань.

Упродовж півтори години учні ставили найрізноманітніші запитання: про навчальні практики різних спеціальностей, особливості навчального процесу,  про умови вступу і форму подання документів; про рівень прохідного балу; про перспективи працевлаштування; про можливості навчатися одночасно на двох факультетах; про міжнародну співпрацю і закордонні стажування; про забезпеченість студентів гуртожитками… Абітурієнти – представники двох областей України – отримали вичерпні відповіді на усі запитання.

Наприкінці учасники зустрічі обмінялися думками щодо потреби продовження діалогу в лютому 2016 року.

Світлини Христини Станкевич

P.S. Після зустрічі студенти-театрознавці взяли імпровізовані інтерв’ю у гостей із Херсону.

 Я – Мішуков Володимир. Ми приїхали з Херсону.Зараз навчаюсь у Херсонському училищі культури. Моя спеціальність – Народна художня творчість, спеціалізація – видовищно-театралізовані заходи. Для мене вистава – це майже священне дійство. Так багато образів можна спробувати, граючи в різних виставах. Львів мені сподобався, я зараз їжджу по різних навчальних закладах і дивлюсь, вибираю… Можливо, і буду вступати до Львова, до вашого університету.

Я, Анастасія, зараз навчаюсь на першому курсі ВТЗ – це видовищно-театральні дійства у Херсонському коледжі культури. Моя спеціальність – режисер масових заходів. У вас мені дуже сподобалось, особлива атмосфера, всі дуже привітні і раді допомогти. Але єдине, що мені не сподобалось – це те, що на вашому факультеті немає заочної форми навчання для акторів. Бо дуже хочеться навчатись, але в Херсоні кидати навчання теж не хочеться. Мені 17 років, але я вже знаю точно ким хочу бути – актрисою.

Привіт, мене звати Микита, мені 12 років. Я із Херсона і зараз навчаюсь у спеціалізованій українській школі №52. Після закінчення цього навчального року я хочу поїхати до Києва і знайти там театральний ліцей… Або в Одесі. Я хочу пов’язати своє життя із театром. Хочу бути актором. Я буду першим актором у своїй сім’ї!

Анастасія, учениця 11 класу, Херсон.
По-перше, ми приїхали побачити Львів. По-друге побачити як тут розвивається театр, театральне мистецтво. І також виступити, показати свої здібності, що ми вміємо.
– Вже визначились куди вступати будете після закінчення школи ?
Ні, я ще думаю. Можливо, майбутнє життя буде пов’язано з театром.
Чому вам подобається театр?
По-перше, це підтримка. Це – як друга сім’я. Тут тобі все зрозуміло, все ясно. По-друге, коли ти виходиш на сцену – це як інший всесвіт.
А ви з театральної родини?
Родина, звичайно, іншим займається. Це мене тільки так захопив театр.

Віталій, учень 7 класу, Херсон.
Займаєшся театром?
Так.
Любиш театр?
Так.
За що любиш театр?
За можливість показати свої здібності.
Які саме здібності?
Я навіть не знаю…
– Наприклад, співати, танцювати, розказувати?
– Подобається показувати різні сценки.
– А думав пов’язувати своє життя з театром?
Ні, я про це ще не думав.

Анастасія, студентка першого курсу Херсонського училища культури.
Яку спеціальність здобуваєш?
Режисер.
Чому саме режисер, це доволі складна професія?
Це цікаво. Я люблю акторську майстернсть і режисуру і це можливість їх поєднувати. Можу сама ставити етюди і сама ж брати участь в них.
Що ж саме спонукало тебе піти на режисуру?
Мабуть, це моя мрія з дитинства. Спочатку думала вступати на філологію чи на якийсь інший гуманітарний профіль, але потім вирішила піти за мрією.
Чим подобається театр?
Театр для меня як святиня. І водночас відчуваю себе тут як вдома. Комфортно.

DSC_0022 DSC_0026 DSC_0028 DSC_0029 DSC_0032 DSC_0034 DSC_0035 DSC_0039 DSC_0041 DSC_0043